top of page

Vaurastuminen.comin arvot

Arvot pähkinänkuoressa:
 

  • Rehellinen työnteko

  • Tasapaino kaikessa

  • Todellinen kestävä kehitys
     

Miksi nämä arvot? Avataanpa vähän pidemmin…

Rehellinen, pitkäjänteinen työnteko ja aito arvonluonti

Voiko netissä tehdä rahaa helposti ja nopeasti? Kyllä voi! Jos olet törmännyt nopeaa rikastumista netissä lupailevaan ihmiseen, olet myös kohdannut henkilön joka saattaa rikastua netissä nopeasti – huijaamalla itselleen sinun rahasi.
 

Valitettavasti ihmisten huijaaminen netissä on käytännössä laillista – poliisi on todennut etteivät he oikein voi huijauksille juuri mitään. Tämä on ikävää, mutta toisaalta näinhän maailma toimii: hyväuskoisten rahat siirtyvät häikäilemättömämpien taskuihin.
 

Jos huijareiden rikastuttamisen sijaan tahdot itse rikastua netissä (huijaamatta
muita) niin sinun on oltava valmis tekemään työtä, mahdollisesti paljonkin. Tästä ei
oikein pääse yli eikä ympäri, mutta onneksi suomalaisille ei tarvitse erikseen
selittää mitä kova ja rehellinen työ tarkoittaa. Työn välttelyn sijaan tämän sivuston
tarkoituksena on turhan työn välttely – kaikkea ei tarvitse opetella kantapään kautta.

Elämä ei voi olla pelkkää työtä, eikä rahan pidä olla itseisarvo. Vaurastumisen ehkä paras puoli on se, että sen turvin voi käyttää aikaansa muuhunkin kuin työntekoon. Vaikka vaurautta voi käyttää leveään elämään ja materiaaliseen luksukseen, niin liian usein tällä pyritään vain nostamaan omaa statusta muiden silmissä.
 

”Rispektin ostaminen rahalla” on siitä hankala laji, että siinä mikään määrä rahaa ei riitä. Yksityisjetin ostaminenkin auttaa vain siihen asti, kunnes joku kaveri ostaa vielä hienomman koneen – ja sitten juostaan taas loputtomassa oravanpyörässä.
 

Omat tavoitteet kannattaa määritellä muuten kuin rahan kautta – kysy mieluummin minkälaista elämää haluaisit elää, ja mieti sitten paljonko se vaatii rahaa. Usein vastaus on ”yllättävän vähän”. Ulkopuolisen tarkkailijan silmään ”miljonäärielämältä” vaikuttavaa elämää voi elää loppujen lopuksi aika pienelläkin rahalla – enkä nyt puhu siitä että vuokraisit Lamborghinin ja esittelisit sitä Instassa omana autonasi.
 

Taloudellisen vapauden saavuttamisessa tärkeintä on oman ajattelun vapauttaminen, ei loputon rahanteko rahan itsensä vuoksi.

​Tasapaino rahan tekemisen ja muun elämän välillä

Todellisuuden kunnioittaminen ja aito kestävä kehitys

Määritellään ensin mitä kestävä kehitys mielestäni ei ole: täältä et löydä tarinoita ”vihreästä” sähköstä (oikeasti sähkö on sinistä ja sattuu), nollan gramman hiilijalanjäljestä tai muitakaan todellisuuteen huonosti sopivia narratiiveja. Tätä kirjoittaessakin hengitän ulos nollaa suurempia määriä hiilidioksidia, enkä usko kyseisten päästöjen vähenevän vaikka kuinka äänekkäästi moraalisäteilisin käsiäni heilutellen.
 

On olemassa ihmisryhmä jotka vetävät tästä johtopäätöksen että (muiden) ihmisten pitäisi lähinnä vetäytyä maakuoppaan syömään myrkkyä. Jostakin syystä he eivät kuitenkaan johda itse esimerkillä, vaan lentelevät ilmastokokouksiin yksityiskoneillaan. Tämä ei ole todellisuuden kunnioittamista.
 

Aito kestävä kehitys ei ole hiilidioksidikrediittien kaltaista anekauppaa, vaan todellisten ongelmien tunnistamista ja ratkaisemista. Jos keskitämme energiamme vääriin asioihin, todelliset ongelmat – mukaanlukien ilmansaasteet – jäävät ratkaisematta. En osaa sanoa kuinka paljon ihmisen toiminta vaikuttaa ilmastonmuutokseen: se on ”above my paygrade”. Sen kuitenkin tiedän, että ongelman vakavuudesta riippumatta aihetta käytetään hyväksi ihmisten huomion kääntämiseen pois muista ongelmista.
 

Kansallisvaltiot ovat tällä vuosisadalla erittäin suuren murroksen edessä, vaikka tämä ei vielä kovin näkyvää olekaan (ainoastaan tähän murrokseen johtavien ongelmien olemassaolo on kiistatonta). Jos riittävä määrä ihmisiä reagoi tähän ajoissa, siirtymävaihe voi parhaimmassa tapauksessa sujua kivuttomastikin. Tämä on liian laaja aihe tässä kunnolla avattavaksi, joten tästä lisää myöhemmin – sitä odotellessa kannattaa lukea Sovereign Individual.

bottom of page