top of page

Lukusuosituksia vaurastumiseen ja tasapainoiseen elämään

Täällä suositellut kirjat ovat kaikki englanniksi, eikä se ole sattumaa. Englanti on menestymisen kieli. Lähes kaikilla eri aloilla tarvittava ajantasainen tieto julkaistaan ainoastaan englanniksi, eli jos haluat menestyä, kannattaa osata englantia. Jos nukuit englannintunneilla, ei hätää. Netistä löytyy kyllä ilmaisia kursseja enemmän kuin tarpeeksi.

Jos osaat jonkin verran englantia mutta taitosi ovat ruosteessa, nykytekniikka pelastaa. Kirjalinkit ovat Kindle-kirjoihin, ja Kindleen sisäänrakennettua sanakirja-toimintoa hyödyntämällä voi kasvattaa sanavarastoaan nopeasti. Google Translatea kannattaa tietenkin myös hyödyntää.

Jos lukemiseen ei ole aikaa, niin näistä kirjoista suurin osa on saatavilla myös Audible-äänikirjoina.

Vaurastumisen mindset

Steven Bartlett

Happy Sexy Millionaire on Steven Bartlettin kirjoittama opas terveelliseen elämään, henkiseen hyvinvointiin ja vaurauteen. Kirjassa korostetaan, että on mahdollista olla onnellinen, terve ja menestyvä samanaikaisesti, ja tarjotaan käytännön neuvoja tämän saavuttamiseksi. Tällä listalla kirja on erityisesti siksi, että se kertoo hyvin miksi onnellisuus ei ole kiinni rahan määrästä.

Jocko Willink & Leif Babin

Extreme Ownership on entisten Navy SEAL -erikoisjoukkojen komentajien Jocko Willinkin ja Leif Babinin kirja johtajuudesta ja vastuunkannosta. Myönnettäköön heti alkuun että itsehän en varsinaisesti ole tätä kirjaa lukenut… tai kuunnellut… enkä oikeastaan edes omista sitä, mutta suosittelen sitä silti. Olen nimittäin kuunnellut Jockoa podcasteissa joissa hän kertoo kirjastaan, ja sen ydinsanoma on ollut minulle jo aiemmin täysin itsestäänselvä:
 

Kaikki mitä omassa elämässäsi tapahtuu on seurausta päätöksistä joita olet aiemmin tehnyt. Olosuhteet vaikuttavat elämäämme lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä aikavälillä elämämme on täysin omien päätöstemme muokkaama. Jos olet vähänkään eri mieltä, kannattaa lukea tämä kirja.

David J. Schwartz

The Magic of Thinking Big on David J. Schwartzin kirjoittama kirja, jossa käsitellään ajattelun voimaa ja rohkaistaan lukijoita unelmoimaan suurista tavoitteista ja uskomaan omaan potentiaaliinsa niiden saavuttamisessa. Seuraava sanonta ei ole tästä kirjasta, mutta sopii siihen hyvin: ”If you believe you can’t, you’re correct. If you believe you can, you’re also correct”. Pelkkä ajattelu tai haaveilu ei tietenkään itsessään riitä tavoitteiden saavuttamiseen, mutta ajattelu ohjaa toimintaa ja on siksi menestymisen avain.

MJ DeMarco

Millionaire Fastlane on MJ DeMarco’n kirjoittama kirja, jonka tärkein anti itselleni on ollut epämääräisten vaurastumistavoitteiden kvantifiointi yksinkertaisten matemaattisten perussääntöjen kautta. Eräät muut vaurastumista käsittelevät kirjat ovat lähinnä tunnepohjaista käsienheiluttelua – Millionaire Fastlane taas on erittäin konkreettinen ja looginen. Tärkeimpänä nostona tämä perusperiaate (muotoilu omani) ja kaava:
 

Vapailla markkinoilla ainoa ei-rikollinen keino tienata rahaa on tuottaa arvoa muille ihmisille. Nettovoitto taas lasketaan kertomalla mittakaava (monelleko ihmiselle tuotat arvoa) magnitudilla (kuinka paljon tuotat arvoa per henkilö). Tämän tyylisillä kaavoilla voi palastella isojakin tavoitteita realistisiksi pienemmiksi välitavoitteiksi, ja suunnitella bisneksiä jotka skaalautuvat haluamiisi päämääriin.

Tim Ferriss

The 4-Hour Work Week on Tim Ferrissin opas siihen, miten voit voi elää tehokasta ja tuottavaa elämää samalla vähentämäen työmäärääsi. Ferriss esittelee “lifestyle design” -konseptin, joka tarkoittaa elämän suunnittelua ja järjestämistä siten, että se mahdollistaa vapauden ja joustavuuden.

Luin tämän kirjan kesällä 2015, ja se vaikutti merkittävästi päätökseeni alkaa yrittäjäksi. Törmään myös jatkuvasti muihin vapauden saavuttaneisiin ihmisiin jotka mainitsevat tämän kirjan yhtenä menestyksensä peruspilarina. Kirjalla on myös kriitikoita, ja heilläkin on pointtinsa, mutta suosittelen joka tapauksessa tätä kirjaa kaikille.

Cal Newport

So Good They Can’t Ignore You on Cal Newportin ”uravalintakirja”, jonka pääpointti on että meille kaikkialla toitotettavan ”intohimon seuraamisen” sijaan mielekäs ja hyvä työ löytyykin todellisuudessa ihan muilla tavoin – kannattaa lukea, haluatpa sitten freelanceriksi, yrittäjäksi tai vaikka jollekin perinteiselle työuralle.

Cal Newport

Deep Work on toinen Cal Newportin kirjoittama kirja, joka käsittelee keskittymiskyvyn ja tuottavuuden merkitystä nykyaikaisessa työelämässä. Kirjassa Newport esittelee käsitteen syvä työ, joka tarkoittaa keskittyneesti tehtävää työtä ilman häiriötekijöitä, ja osoittaa, kuinka syvä työ voi johtaa parempaan tuottavuuteen, luovuuteen ja onnistumiseen.

Luettuani tämän kirjan olen kategorisesti kieltäytynyt tekemästä mitään muuta kuin syvää työtä, mm. ulkoistamalla kaiken asiakaspalvelun ja juoksevien asioiden hoitamisen muille. Tämä maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti.

Syyt miksi maailma on rikki – ja miten se korjataan

Maailma on tällä hetkellä perustavanlaatuisesti rikki. Olet ehkä saattanut aistia tämän, mutta harva ymmärtää ongelmien juurisyitä. Jos sinusta tuntuu että maailma on epämääräisesti rikki, niin näistä kirjoista löytynee selitys ja ainakin epämääräisyys poistuu.
 

Vaikka varsinaiset pääongelmat liittyvät rahaan ja talousjärjestelmään, niin nämä kaksi kategoriaa ovat niin merkityksellisiä että niiden ongelmat valuvat kaikille muillekin elämän osa-alueille, rikkoen samalla koko yhteiskuntarakenteen. En usko aidon menestymisen olevan mahdollista jos näitä ”valuvikoja” ei ymmärrä, koska ne vaikuttavat käytännössä kaikkeen. Vastaavasti ongelmat tiedostamalla ne voi vähintäänkin kiertää (yksilötasolla ja lyhyellä tähtäimellä), tai jopa ratkaista (yhteisötasolla ja pidemmällä tähtäimellä).
 

(Kirjojen kuvaukset tulossa myöhemmin)

 

Fiat Standard
 

Bitcoin Standard
 

Sovereign Individual
 

The Price of Tomorrow
 

Free Private Cities

bottom of page